Почетна

Друштво за грејање, хлађење и климатизацију Србије (КГХ) основано је 1970. године у Београду.

Идеја о оснивању посебног удружења за ову област технике настала је 1970. године приликом припрема за организацију семинара о климатизацији високог притиска и аутоматској регулацији – што је у то време била технолошка новост која је тек почела да се примењује у Европи.

Друштво за КГХ Србије окупља инжењере и техничаре термотехничке и сродних струка који су ангажовани на реализацији система грејања, хлађења и климатизације у оквиру Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС), ради унапређења науке и струке и у циљу побољшања услова живота и очувања животне средине.

Детаљније...

Јавни позив за сервисе из расхладног и климатизационог сектора

У оквиру NCPP пројекта (Национални план за искључивање из употребе потпуно халогенованих угљоводоника) обезбеђено је 100 комплета опреме-алата за исправно поступање са супстанцама које оштећују озонски омотач и одређеним флуорованим гасовима са ефектом стаклене баште приликом сервисирања расхладне и климатизационе опреме која садржи ове супстанце.

Drustvo_za_KGH

Друштво за КГХ

Идеја о оснивању посебног удружења за ову област технике настала је 1970 године, приликом припрема за организацију семинара о климатизацији високог притиска – што је у то време била технолошка новост која је почела да се примењује и у Европи. Иницијатива је потекла од тадашњег председника СМЕИТС-а проф. др Бранислава Ђаковића, професора Термодинамике на Пољопривредном факултету, и прихваћена је од др Бранислава Тодоровића и других виђенијих стручњака из ове струке.

kongres

Конгрес и изложба о КГХ

Први стручни скуп у организацији Друштва КГХ реализован је 1970. године у Београду, под називом „Семинар о климатизацији високог притиска и аутоматској регулацији“. Овом скупу присуствовало је преко 120 учесника из целе тадашње Југославије. Одржавање КГХ скупова наставило се и постало традиција, а семинари КГХ временом су прерасли у домаће, а затим и у међународне конгресе који се одржавају сваке године у конгресном Сава центру у Београду.

site-img30

Часопис "КГХ"

Први број часописа "КГХ" - Климатизација, грејање, хлађење - часописа Друштва за грејање, хлађење и климатизацију Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије - изашао је новембра 1972. године, а акција издавања часописа се наставља и траје без прекида до данас. "КГХ" је тромесечни научно-стручни часопис за климатизацију, грејање и хлађење. У Издавању часописа данас учествује преко 120 суиздавача – фирми из Србије и иностранства.

site-img30

Билтен

Конгрес организујемо једанпут годишње, часопис издајемо четири пута, а Билтен објављујемо десетак пута у току године. Билтен је замишљен тако да преноси краткотрајне вести из струке КГХ за које је три месеца између два часописа – дугачак период. Билтен преноси вести и осталих струка којима се баве друштва СМЕИТС-а. У сваком Билтену пишемо о новим производима, о скуповима у организацији СМЕИТС-а, пишемо о новим књигама у нашем издању.