Почетна

REHVA-ино студентско такмичење 2021.

REHVA је објавила позив за пријаву радова на студентско такмичење које се одржава онлајн у уторак, 7. септембра 2021.

Правила студентског такмичења објављена су овде, а образац за писање рада је овде.

Машински факултет у Београду, Друштво за КГХ и Републику Србију ове године представља рад под насловом "Енергетска анализа термотехничких система у породичној кући", аутора Немање Милинковића, под менторством доц. др Александре Сретеновић – који је победио на прошлогодишњем Националном студентском такмичењу одржаном у оквиру 51. Међународног конгреса и изложбе о КГХ.


Франкфуртски сајам,
Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС) и
Зодакс – представник Франкфуртског сајма за Србију, Северну Македонију и Црну Гору

ПОКЛАЊАЈУ
Улазнице за ISH 2021

Светски сајам из области климатизације, грејања, хлађења (КГХ) и воде – ISH 2021 – одржаће се виртуелно, од 22. до 26. марта 2021.

Захваљујући дуготрајној успешној сарадњи, Франкфуртски сајам, СМЕИТС и предузеће Зодакс – представник Франкфуртског сајма за Србију, Северну Македонију и Црну Гору – члановима СМЕИТС-а поклањају улазнице за сајам ISH 2021.

Ако сте члан СМЕИТС-а и његових друштава и желите да посетите виртуелни ISH 2021, пријавите се и добићете бесплатни ваучер за једну особу. Детаљно упутство ћете добити уз ваучер.

Уколико сте преузели ваучер, а нисте у могућности да га искористите, молимо да нас обавестите.


Ако још нисте учлањени у СМЕИТС, молимо да попуните приступницу и уплатите годишњу чланарину у износу од 500,00 РСД на рачун број 160-396987-81 са позивом на број 32. Наведите име и презиме и тачну адресу, а као сврху уплате наведите чланарина за 2021.

Ако сте учлањени у СМЕИТС – молимо да проверите да ли сте платили чланарину за 2021.

Form not found or is not published

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com


Са вашим личним подацима поступаћемо у складу са политиком приватности и Законима о заштити података о личности.


Vebinar kompanije Wilo Beograd

Wilo uređaji i sistemi u komercijalnim objektima • sreda, 24.3.2021, 13.00 h.

Sadržaj vebinara

U ovom segmentu postoji niz građevinskih područja na kojima se mogu koristiti Wilo pumpe i sistemi. Bez obzira da li se radi o stambenim zgradama, javnim zgradama, komercijalnim objektima, bolnicama ili hotelima – Wilo nudi energetski efikasna rešenja za tehnologiju grejanja, klimatizacije, vodosnabdevanja, uklanjanja otpadne i kanalizacione vode i zaštitu od požara. Prilikom projektovanja modernih građevinskih projekata, konsultanti moraju razmotriti koje rešenje se može najbolje primeniti u određenoj oblasti građevinskih investicija.

Dobra baza podataka i kvalifikovan partner garantuju izbegavanje problema i vode putem održivog i pouzdanog rada i razvoja.

Kome je vebinar namenjen

Vebinar je namenjen projektantima sistema za KGH, vodosnabdevanja i zaštite od požara i transporta otpadne vode u objektima. Namenjen je i izvoiđačima radova na navedenim instalacijama, kao i ljudima koji se bave nadzorom izvođenja radova na takvim instalacijama.

Predavač

Mirko Koković, dipl. inž. maš. inženjer prodaje BSC, Wilo Beograd
Kontakt podaci: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., mob.tel. +38163275832

Prijava na vebinar "Wilo uređaji i sistemi u komercijalnim objektima" • sreda, 24.3.2021, 13.00 časova

Form not found or is not published

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com


Stratos Maxo II deo • 3.2.2021, 10.00 h.

Sadržaj vebinara

Premium Smart pumpa Wilo-Stratos MAXO. Inline pumpa visoke efikasnosti sa vlažnim rotorom, sa EC motorom i elektronskim prilagođavanjem snage. Može da se koristi u sistemima grejanja, u sistemima hlađenja, sa vodom i smešom voda/glikol. Indeks energetske efikasnosti (EEI) u zavisnosti od tipa pumpe između ≤ 0,17 i ≤ 0,19. Sa optimizovanim i inovativnim funkcijama štednje energije, Wilo-Stratos MAXO postavlja nove standarde za komercijalne primene u području grejanja, ventilacije, klimatizacije i pitke vode u pogledu energetske efikasnosti. Osim toga, zahvaljujući izuzetno jednostavnom korišćenju, rukovanje nikada nije bilo jednostavnije.

Kome je vebinar namenjen

Vebinar je namenjen projektantima sistema za KGH i sistema PTV, inženjerima i ostalom tehničkom osoblju u kompanijama koje se bave izvođenjem instalacija za KGH i PTV, kao i zaposlenima u kompanijama koje imaju sopstveno održavanje sistema KGH ili se bave njihovim održavanjem.

Predavač

Mirko Koković, dipl. inž. maš. Zaposlen u Wilo Beograd doo, kao Inženjer prodaje BSC.
Kontakt podaci: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., mob.tel. +38163275832

Prijava na vebinar "Stratos MAXO, II deo", 3.3.2021, 10.00 h

Form not found or is not published

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com


Признања Друштва за КГХ за 2020.

Комисија за признања Друштва за КГХ Србије у саставу: Бранислав Тодоровић, Братислав Благојевић, Милован Живковић, Живојин Перишић (председник), Марија Тодоровић, Слободан Пејковић, Петар Васиљевић, Драгомир Шамшаловић, уважавајући предлоге струке, изабрала је добитнике највиших признања за достигнућа у струци грејања, хлађења и климатизације за 2020. годину.

Највеће признање Друштва за дугогодишњи индивидуални допринос струци КГХ, Плакету КГХ, добио је г. Михаило Петровић, дипл. инж., из Београда.

Медаљу КГХ добили су Зоран Благојевић, дипл. инж., Александар Вукићевић-Сарап, дипл. инж., Александар Штокић, дипл. инж., и Бранимир Петровић, дипл. инж., сви из Београда.

Поводом 30 година рада, Медаља КГХ додељена је предузећу MPG-KGH, из Београда, чији су запослени током три деценије рада остварили изузетне успехе у економском развоју, побољшању услова и квалитета рада, поштовању норми и усклађивању своје технологије са најновијим тенденцијама, прихватању светских стандарда у пословању, рационалној производњи, енергетској ефикасности, смањењу трошкова производње, еколошким достигнућима итд.

Повеља захвалности додељена је предузећу Energy Net, из Каћа, генералном покровитељу овогодишњег конгреса.

"Повеље захвалности" за више од 20 година непрекидне сарадње са Друштвом за КГХ Србије додељене су предузећима Belimo, Предстаавништво Београд и Herz Armaturen, Нова Пазова.

Специјалну диплому за најбољи чланак објављен у научно-стручном часопису „КГХ“ у 2020. години, према оцени жирија у саставу проф. др Братислав Благојевић, проф. др Александар Анђелковић, доц. др Марко Игњатовић, мр Радоје Кремзер, добио је рад под насловом „Интензитет измене ваздуха као једини показатељ ефективности система за дистрибуцију ваздуха у циљу смањивања ваздухом изазваног преноса заразних болести путем кашља у просторији са плафонском мешајућом вентилацијом: студија случаја“, аутора Јована Пантелића и Kwok Wai Tham -а.

Честитамо добитницима на заслуженим признањима која ће им бити уручена чим здравствена ситуација то дозволи.


51. КГХ ће бити одржан виртуелно!

kghgoesonline sajt kongres


Hisense VRF системи. Техничке карактеристике уз практичну примену

Четвртак, 25. јун, 10.00 часова

Тема вебинара је сарадња и стратегије развоја бренда Hisense VRF на тржишту Србије коју фирма Делта Терм доо спроводи уз сарадњу и подршку компаније Hisense и фабрике Hisense/Hitachi Qingdao. Важан део презентације је представљање производног програма Hisense VRF и напредне технологије тих система, са посебним нагласком на серију S heat recovery и њену практичну примену.

Први део вебинара на српском језику држи г. Жарко Топаловић, менаџер бренда Hisense VRF, а други део је на енглеском и води га г. Tony Xu Tongquan, Regional Technical Director, Hisense VRF

Детаљније...


Системи који нису стали. Искуства у превенцији и сузбијању корона вируса међу запосленима

Четвртак, 18. јун, 10.00 часова

Предавачи су проф. др Петар Булат, Бојан Богдановић, Дејана Солдо и др Стефан Мандић-Рајчевић. Они ће изнети своја искуства у одбрани од заразе запослених у великим системима који нису смели да се угасе, без обзира на опасност од заразе. Говориће о препорукама за безбедан рад које су у складу са трентним сазнањима о вирусу SARS-CoV-2 и начинима његовог преношења.

Након вебинара, сви учесници ће добити електронску верзију приручника Безбедан повратак на радно место који је др Стефан Мандић-Рајчевић припремио на основу званичних препорука Владе Британије.

Детаљније...


Еволуција радијаторских вентила;
FLOWMATIC – вентил за динамичко балансирање, независан од притиска (PICV)

Четвртак, 11. јун, 10.00 часова

Теме вебинара су еволуција радијаторских вентила: од традиционалних термостатских радијаторских вентила, преко термостатских радијаторских вентила са предредгулацијом, до динамичких вентила; примена динамичких вентила и пуштање система у рад, димензионисање пумпе и провера исправности рада вентила.

Предавач је г. Владимир Милидраговић, дипл. инж. маш., директор Представништва Caleffi Hidrotermika doo, Београд, који ће говорити о примени уређаја за динамичко балансирање, њиховој примени у инсталацијама и ефектима постизања бољих услова угодности у сваком делу грејаног објекта. Биће речи о предностима коришћења сета за инсталације за КГХ и начинима регулисања.

Детаљније...


Упознајте комерцијално и индустријско хлађење компаније Емерсон

Четвртак, 28. мај, 10.00 часова

Друштво за КГХ Србије организује бесплатан вебинар на тему „Упознајте комерцијално и индустријско хлађење компаније Емерсон“. Предавачи су колеге Динко Узелац и Зоран Стајић и они ће у четвртак, 28.5.2020. u 10.00 говорити о комерцијалном и индустријском хлађењу и брендовима које заступају у региону – Copeland, Alco Controls и Vilter.

Детаљније...


Како спречити пренос вируса COVID-19 кроз ваздух у комерцијалним и јавним објектима

Основе и практичне импликације за власнике зграда, оператере и инжењере

Четвртак, 30. април, 11.30 часова

Тема вебинара

Вебинар ће фокусирати кључне појмове вентилације затвореног простора као и ефективних мера у оквиру стратегије спречавања ширења болести у густој мрежи могућих контаката у комерцијалним, јавним и спортским објектима. Предавања ће представити знања међународног искуства Друштва за КГХ, Европске асоцијације националних асоцијација за КГХ (REHVA), Америчког друштва инжењера за КГХ (ASHRAE), која могу да послуже као водичи власницима, оператерима и инжењерима зграда за обезбеђивање најбоље могуће заштите посетилаца од вируса короне.

Предавачи

Проф. др Марија С. Тодоровић, проф. др Љубомир Јанковић и Раде Ђукановић. Уводна реч: проф. др Бранислав Тодоровић

Детаљније...


Grundfos-ови вебинари само за вас!

У овим временима, више него икада, битно је не посустати и ићи напред!

Grundfos је организовао низ интерактивних вебинара кроз које ће вас водити тим наших стручњака и дати вам детаљнији увид у Grundfos производе и апликације у којима се они користе.

Унапредите своја знања – кликните овде за програм Grundfos вебинара!


Водич за сервисере током пандемије

Техничари сваког дана обиђу неколико кућа и станова од којих сваки представља још једну могућност излагању вирусу корона, обичном грипу, прехлади или некој другој болести. С обзиром на то да је COVID-19 изузетно заразна болест, потребно је да размишљамо о томе шта техничар треба да ради да би заштитио и себе и власника куће или стана.

У водичу нису предлози или препоруке, осим ако то није назначено у референтној литератури. То су елементи о којима треба водити рачуна. Може се десити да неке од ових савета не можете послушати због несташице одређених производа. Неки савети се, пак, лако могу применити.

Водич можете погледати овде...


51. Мeђународни конгрeс и изложба о КГХ – прва информација и позив на пријаву рада

Педесет први Међународни конгрес и изложба о КГХ одржавају се од 2. до 4. децембра 2020. године у Сава центру у Београду.

Теме конгреса и изложбе су методи, технологије, технике, стандарди и софтвери намењени интегралном пројектовању, градњи, техничком прегледу, испитивању, мониторингу и паметном коришћењу енергетски ефикасних одрживих здравих нових зграда и темељно обновљивим изворима енергије интегрисаном енергетском рехабилитацијом обновљеног постојећег урбаног грађевинског сектора у циљу постизања одрживости, безбедности, озелењавања и прилагодљивости урбаних система климатским променама и отпорности не само у односу на временске екстреме и геолошке поремећаје, већ и у односу на изложеност ризицима тероризма, политичких екстрема неконтролисаних миграција и имиграција.

Детаљније....


Обављeн програм 50. Мeђународног конгрeса и изложбe о КГХ

Пeдeсeти мeђународни конгрeс и изложба о климатизацији, грeјању и хлађeњу (КГХ), одржавају сe од 4. до 6. дeцeмбра 2019. годинe у Сава цeнтру у Бeограду. Тeмe Конгрeса су нова рeшeња на бази обновљивих извора eнeргијe, прe свeга eнeргијe Сунца и гeотeрмалнe eнeргијe; модeрни систeми градских систeми грeјања и хлађeња; прeпорукe за прeдвиђањe потрeба и потрошњe eнeргијe у стамбeним, пословним и јавним објeктима; зградe будућности, памeтнe зградe и градови; расхладни систeми данас и сутра, нови памeтни систeми КГХ у зградама, зградe којe опонашају људски организам...

Програм је обајављен овде.


Обележен Међународни дан заштите озонског омотача

32 године обнављања

Треба да нам буде јасно да је Монтреалски протокол истовремено инспиративни пример како је човечанство способно да се суочи са глобалним изазовом и кључни инструмент суочавања са данашњом климатском кризом. Под овим међународним споразумом нације широм света већ 32 године смањују употребу хемикалија које оштећују озонски омотач које се у највећој мери користе у расхладном сектору. Резултат је опоравак озонског омотача који нас штити од штетног ултраљубичастог зрачења сунца.

António Guterres, генерални секретар Уједињених нација

Међународни дан заштите озонског омотача установила је организација UN Environment ради подизања свести о овој успешној међународној акцији и он се слави широм света. Београд је допринео окупивши ученике, наставнике и директора Техничке школе „Нови Београд“, студенте и професоре Катедре за термотехнику београдског Машинског факултета, сервисере, увознике опреме, лиценциране инжењере, представнике Министарства заштите животне средине Републике Србије, чланове Друштва за КГХ Србије – све стране укључене у заштиту озонског омотача.

Професор Бранислав Тодоровић, председник Друштва за КГХ Србије, у поздравној речи, између осталог је рекао: „…Ми у Србији снажно смо посвећени опоравку озонског омотача. Ђаци и студенти ‒ који су данас у сали и који ће учествовати на Студентском дану у оквиру 50. Конгреса о КГХ – гарантују здраву будућност наше средине.“

Професор Братислав Благојевић, председник УО СМЕИТС-а и потпредседник Друштва за КГХ, истакао је да је свих седам друштава у оквиру СМЕИТС-а одлучно да прошири сарадњу са научним и стручним организацијама у Србији ван ње. Друштво за КГХ је одличан пример такве сарадње. Његови чланови су стубови Друштва и највећи конгрес са изложбом о КГХ у овом делу Европе, који слави полувековни јубилеј следећег децембра ‒  резултат је њихових напора.

Гђа Бојана Радески, руководилац Групе за заштиту озонског омотача у Министарству заштите животне средине Републике Србије, у својој презентацији је навела узроке оштећења озонског омотача, успешна решења тог проблема и шта је свет заједно постигао лечећи озонски омотач. Приказала је Монтреалски протокол и његових пет амандмана, друге међународне споразуме, њихову примену у Републици Србији и обавезе које је наша земља преузела. Радески је говорила о примењеним мерама, обуци сервисера, царинских службеника…

Гђа Бојана Радески, руководилац Групе за заштиту озонског омотача
у Министарству заштите животне средине Републике Србије

Г. Слободан Пејковић, председник Комитета за расхладну технику, топлотне пумпе и енергетску ефикасност, при Друштву за КГХ Србије, говорио је о новим технологијама у расхладној техници ради очувања озонског омотача и смањења глобалног загревања примењене на објектима широм Србије. Велики међународни прехрамбени малопродајни ланац недавно је отворио 20 супермаркета широм Србије користећи пропан (R290) као расхладно средство у различитим конфигурацијама и количинама. Г. Пејковић је објаснио предности и недостатке пропана. Многим фотографијама и табелама приказао је разноврсну уграђену опрему. У закључку је истакао важност стручног образовања и успостављања међународне платформе за размену знања и искустава у вези са опремом или постројењима која користе запаљива расхладна средства.

Г. Слободан Пејковић, председник Комитета за расхладну технику,
топлотне пумпе и енергетску ефикасност, при Друштву за КГХ Србије

Након излагања развила се жива дискусија која се наставила и током коктела. Дискусије ће бити и на 50. Међународном конгресу и изложби о КГХ, 4‒6. децембра 2019, где UN Environment, Министарство заштите животне средине и Друштво за КГХ организују форум под насловом: „Побољшање енергетске ефикасности у новим технологијама хлађења погодним за очување климатских услова и озонског омотача“ и излажу своје штампане материјале на централном месту изложбе.

Дискусију је отворио др Милован Живковић, потпредседник СМЕИТС-а

Медијски партнери овог догађаја су Енергетски портал и Гренеф, а репортаже о догађају емитовао је Радио Београд на неколико својих програма.


 

 

Друштво за КГХ Србије и
Енергетски портал обележавају
32. Међународни дан заштите озонског омотача

Среда, 18. септембар 2019.
17.00 часова
Дом инжењера „Никола Тесла“
Кнеза Милоша 9/III, Београд

Под покровитељством UN Environment и у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Друштво за КГХ Србије од 2011. године на Конгресу о КГХ организује Форум под називом: „Побољшање енергетске ефикасности у новим технологијама хлађења погодним за очување климатских услова и озонског омотача“. Поводом 32. Међународног дана заштите озонског омотача Друштво за КГХ и Енергетски портал подсетиће на важност заштите озонског омотача и смањења утицаја климатских промена.

У среду, 18. септембра 2019, у 17.00 часова, на трећем спрату Дома инжењера „Никола Тесла“, биће одржана следећа предавања.

 1. Поздравна реч проф. др Бранислава Тодоровића, председника Друштва за КГХ Србије.
 2. Поздравна реч проф. др Братислава Благојевића, председника УО СМЕИТС-а.
 3. „Међународни дан заштите озонског омотача и имплементација Монтреалског протокола у Републици Србији“, Бојана Радески, руководилац Групе за заштиту озонског омотача, Министарство заштите животне средине Републике Србије.
 4. „Нове технологије у расхладној техници које чувају озонски омотач и смањују глобално загревање ‒ примењене на објектима широм Србије“, Слободан Пејковић, председник Комитета за расхладну технику, топлотне пумпе и енергетску ефикасност Друштва за КГХ.
 5. Допринос Енергетског портала у борби за заштиту озонског омотача.

Након тога следи пригодан коктел

На сајту Озонског секретаријата, 32. Међународни дан заштите озонског омотача најављен је следећим текстом.

Озонски омотач лечимо 32 године

Ове године славимо преко три деценије Монтреалског протокола и величанствене међународне сарадње у циљу заштите озонског омотача и климе. Тај замах морамо одржати да бисмо имали здраве људе и здраву планету.

Монтреалски протокол је помогао да се из фрижидера и клима-уређаја избаци 99% хемикалија које оштећују озонски омотач.

Најновија процена стања озонског омотача, из 2018, показује да се он сваких десет година опорављао за 1%‒3% почев од 2000. године. Ако се настави предвиђени ток, озонски омотач изнад северне хемисфере ће се потпуно излечити до 2030-тих, изнад јужне хемисфере до 2050-тих, а над поларним регионима до 2060. Напори за очување озонског омотача довели су до, како се процењује, смањења емисија 135 милијарди тона еквивалентног угљен-диоксида од 1990. до 2010.

Можемо да славимо наше успехе овог Светског дана озона. Али морамо наставити ка зацртаним циљевима и спречавати појаву илегалних извора супстанци које оштећују озонски омотач. Свим снагама морамо подржати Амандман из Кигалија који је ступио на снагу 1. јануара 2019. Смањењем употребе HFC-a, који потенцијално загревају нашу планету, овај амандман нам помаже да смањимо пораст температуре до 0,4 °С до краја века уз настављање заштите озонског омотача. Комбиновањем смањења употребе HFC-a са побољшањем енергетске ефикасности у индустрији хлађења, можемо додатно смањити промене климе.

Наставимо да заједно радимо и лечимо!

(текст: https://ozone.unep.org/ozone-day/32-years-and-healing)


 


Serbia-China Summit - CLIMA 2019

Endorsed by the

Serbian Ministry for Mining and Energy and
Chamber of Commerce of Serbia

Venue:

Mechanical Engineering Faculty,
Kraljice Marije 16, Ceremony Hall (211/II)

Free on-line registration

Program

Thursday, May 30

10.00 h  OPENING (30 min.) and Chairing:

 • Moderator Prof. Branislav Todorović, the Serbian HVAC&R Society President, and
 • • Prof. Junjie Liu, China, Team Leader,
 • • Miodrag Mesarović, Academy of Engineering Sciences (AESS),
 • • Miroslav Lutovac, Serbian Chamber of Commerce
 • • Prof. dr Miloš Banjac, Ministry of Mining and Energy of Republic of Serbia
 • • Prof. dr Predrag Elek, Vicedean for International Cooperation, Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade 
 1. Combined Heat And Electricity Generation In Serbia,
  Miodrag Mesarović, member of  AESS, Energoprojekt, Belgrade, Serbia
 2. Large Scale and Long Term Monitoring of Thermal Environment and Adaptive Behavior in Chinese Urban Residential Buildings,
  Junjie Liu, Prof., Laboratory Chief of BERL, Tianjin University, China
 3. Belgrade Heating Energy Utilization from Municipal Solid Waste,
  Petar Vasiljević, PUC “Beogradske elektrane”, Belgrade, Serbia, and Vladimir Milovanović, "Beo čista energija" doo, Belgrade, Serbia
 4. Study on Operation Effect of Indoor Purifier and Fresh Air System in Chinese Residence,
  Jingjing Pei, A/Prof., Tianjin University, China

Coffee Break (30 min.)

 1. Energy Audits of Toyota Warehouses around Europe with Target of 0%CO2 by 2050,
  Rade Đukanović, Agency for Design and Consulting ArhR doo, Belgrade,  Serbia
 2. Applicability of PHI’s Design Principles for Low Energy Buildings Based on China’s Climate,
  Xu Zhang, Director, Prof., Tongji University, China
 3. HVAC Control Systems – Simulation-Assisted Operation Improvement,
  Prof. Bratislav Blagojević, Ph. D., Assist. Prof. Marko Ignjatović, Faculty of Mechanical Engineering, University of Niš, Niš, Serbia
 4. BIPV Via Smart Grid, Heat Pumps Thermal Use Of Undeground, Abandoned Mines Energy Storage, and Large-Scale Terrestrial/Space Power Generation for Global Warming Mitigation,
  Marija S. Todorović,  F-ASHRAE, -REHVA, member of AESS, Guest Prof. School of Energy and Environment, Southeast University Nanjing, China, CEO VEA-INVI.ltd, Belgrade, Serbia
 5. Refrigeration Industry in Serbia Based on the Production Program of the “Soko inžinjering” Factory,
  Andrej Jergović, Ph. D., “Soko inžinjering” Director, Belgrade, Serbia

1st   Day Final Discussion and Conclusions

Friday May 31

10.00 h

Moderators

 • • Prof. Branislav Todorović, the Serbian HVAC&R Society President
 • • Prof. Junjie Liu, Prof., Laboratory Chief of BERL, Tianjin University, China
 • • Miodrag Mesarović, AESS Energy Committee Chair
 1. Introduction and Ph. D Education in BERBL, Tianjin University, China,
  Junjie Liu, Prof., Laboratory Chief of BERL, Tianjin University, China
 2. Engineering Education System in Serbia, Applied at University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
  Assist. Prof. Aleksandar Anđelković, Ph. D., Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia, and
  Assist. Prof. Tamara Bajc, Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
 3. Indoor Environment of Residential buildings in High Humidity City: Chongqing
  Xin Zhang, Ph. D., Tianjin University, China
 4. Research and Development in Renewable Energy Industry and Impact of Black Energy Incentives and Effectiveness of Renewable Energy Incentives: Serbian Heat Pumps Incentives Definition,
  Petar Petrović, “Kotlarnica”, Belgrade, Serbia

Coffee Break (30 min.)

 1. Energy Performances of Air-Conditioned Buildings Based on Short-Term Weather Forecast
  Assist. Prof. Marko Ignjatović, Ph. D., and Prof. Bratislav Blagojević, Ph. D., Faculty of Mechanical Engineering, University of Niš, Niš, Serbia
 2. Research on Middle and Deep Geothermal Energy Technology for Heating
  Ping Cui, Vice Director, Shandong Jianzhu University, China
 3. Radiant Air Conditioning System and Human Thermal Comfort
  Jiying Liu, A/Prof., Shandong Jianzhu University, China
 4. Research and Development of Technologies and Technics for Reducing Emissions of Fluorinated Greenhouse Gases (F-Gases) from Existing Cold Storage Systems,
  Nevena Aksić, ND Refrigeration PR Kragujevac, Serbia

IMPORTANT Remark: Presentations 15-20 min, and discussion 5-10 min.

2nd  Day Final Discussion and Summit Final Conclusions 


Pedeseti međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju (KGH), održavaju se od 4. do 6. decembra 2019. godine u Sava centru u Beogradu. Teme Kongresa su nova rešenja na bazi obnovljivih izvora energije, pre svega energije Sunca i geotermalne energije; moderni sistemi gradskih sistemi grejanja i hlađenja; preporuke za predviđanje potreba i potrošnje energije u stambenim, poslovnim i javnim objektima; zgrade budućnosti, pametne zgrade i gradovi; rashladni sistemi danas i sutra, novi pametni sistemi KGH u zgradama, zgrade koje oponašaju ljudski organizam...

Predviđena je sesija sa izlaganjem najboljih radova objavljenih u prvim brojevima časopisa KGH, kao i pregled najznačajnijih radova domaćih naučnika i stručnjaka koji rade i širom sveta. Posebna sesija biće posvećena nastavnim programima potrebnim za obrazovanje stručnjaka o realizaciji, radu i održavanju najnovijih sistema za KGH i ostalih energetskih sistema zgrada i gradova.

Predavači po pozivu

Predavači koji su do sada prihvatili poziv da na 50. Kongresu održe plenarno predavanje.

Predavači koji su do sada prihvatili poziv da na 50. Kongresu održe plenarno predavanje.

Predrag Pega Hrnjak  Alexander Cohr Pachai  Andy Pearson 

 

Ljubomir Janković  Zoltan Magyar 

Produženi datumi i rokovi

Organizator će objaviti monografiju posvećenu 50. godišnjici Kongresa u kojoj će, između ostalog, biti navedeni svi radovi prihvaćeni za izlaganje tokom pola veka tog skupa. Zato molimo autore da poštuju predviđene rokove ukoliko žele njihov rad bude naveden u programu 50. Kongresa.

 • Slanje apstrakta rada na elektronsku adresu organizatora (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.) 20. jun 2019.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 15. jul 2019.
 • Rok za dostavu radova 31. jul 2019.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za ispravkama 20. avgust 2019.
 • Potvrda da je rad uvršten u program 31. avgust 2019.
 • Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2019.

Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i njihovih institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa e-adresom i telefonom, njegovu kratku biografiju i tekst apstrakta od 300 do 400 reči sa 5 ključnih reči.

Zbornik radova će dobiti svoj ISBN i biće objavljen na sajtu www.izdanja.smeits.rs. Originalni radovi mogu dobiti DOI broj. Izabrani radovi će biti preporučeni za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“.

50. Međunarodni kongres i izložbu o KGH podržali su

rehva   iir  abok  ashrae

 


kgh


Budućnost struke u Beogradu

Svečanost otvaranja, u sredu, 5. decembra u 10.00 časova, počela je Himnom Srbije koju je izveo hor OŠ „Ivo Andrić“, iz Beograda. Deca su nakon Himne otpevala ekološki angažovanu pesmu o štetnosti plastike.

Zatim je prof. Branislav Todorović pozdravio goste i reč dao g. Zoranu Prediću, državnom sekretaru u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.

Branislav Todorovic

Prof. dr Branislav Todorović

 

Zoran Predic

G. Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije

Prisutne su pozdravili gđa Ivana Glišić, u ime preduzeća Elcom Trade, iz Beograda, Generalnog pokrovitelja kongresa, Goran Jevtić, u ime preduzeća Energy Net, Kać, Pokrovitelja izložbe, Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje i Ioan Silviu Doboşi, koji je ovom prilikom govorio kao ambasador CLIMA 2019, svetskog REHVA-inog kongresa, koji se maja sledeće godine održava u Bukureštu.

Ivana Glisic Elcomtrade

Gđa Ivana Glišić, Elcom Trade, Beograd

 

Goran Jevtic Energynet

G. Goran Jevtić, Energy Net, Kać

 

Darryl Boyce

G. Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, SAD

 

Didier Coulomb

G. Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje, Francuska

 

Ioan Dobosi

G. Ioan Silviu Doboşi, ambasador CLIMA 2019

 

Nakon svečanog otvaranja, usledila je plenarna sesija u kojoj su govorili Thomas Lawrence, Ljubomir Jankovic, Karim Ghazi Wakili i Andrea Gasparella.

Domaćin Koktela dobrodošlice, preduzeće Deltaterm iz Beograda, dostojno je ugostilo posetioce, a nakon toga je u dve sale nastavljen rad kongresa.

U velikoj sali je održana sesija o ulozi obnovljivih izvora energije u ublažavanju globalnog zagrevanja.

U Japanskom salonu je održan panel o primeni sistema energetskog menadžmenta u Srbiji, koji su vodili prof. dr Miloš Banjac, Dejan Stojanović, Admir Džubur i Dušan Macura, a moderatori su bili Petar Vasiljević i Bojan Bogdanović. Oni su predsedavali sesiji o daljinskom grejanju koja je usledila nakon kratke pauze i, zbog dugotrajnih i plodnih diskusija, trajala skoro do 19.00 časova.

Četvrtak, 6. decembra, počeo je tradicionalnim Forumom pod naslovom Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača, koji organizuju UN Environment OzonAction, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Društvo za KGH Srbije. Sledila je sesija o evropskom i domaćem zakonodavstvu, a nakon toga je bilo reči o rashladnim mašinama i sistemima.

Aneks B je postao mali za studentsku sesiju. Ove godine su došli studenti iz Kosovske Mitrovice, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Tuzle i Rumunije. Obilazili su izložbu, slušali predavanja i u studentskoj sesiji i u velikoj sali, a nakon toga su mlade kolege iz Tuzle i Rumunije organizovano posetile Muzej Nikole Tesle.

Nakon studentske sesije održano je prvo Nacionalno studentsko takmičenje Društva za KGH Srbije. Sedam koleginica i kolega iz Kraljeva, Kragujevca, Niša, Novog Sada i Beograda u Delegatskoj 9 izlagalo je svoje radove pred petočlanim žirijem, koji su činili red. prof. dr Bratislav Blagojević, Mašinski fakultet u Nišu (koordinator), red. prof. dr Maja Todorović,Mašinski fakultet u Beogradu, doc. dr Aleksandar Anđelković, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, doc. dr Novak Nikolić, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i doc. dr Miljan Marašević, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Najviše bodova je dobio student Danijel Todorović, FTN, Novi Sad za rad pod naslovom Heating of domestic hot water in hotel using heat from grey wastewater, a mentor je bio doc. dr Mladen Tomić.

studentsko takmicenje

Takmičari i članovi žirija Nacionalnog studentskog takmičenja

 

Četvrtak veče je rezervisan za svečanu večeru, u okviru koje Društvo za KGH Srbije dodeljuje svoja priznanja.

U skladu sa pravilnikom o priznanjima SMEITS-a, Društvo za KGH Srbije svake godine sledeća svoja godišnja priznanja dodeljuje na svečanoj večeri u okviru Kongresa i izložbe o KGH: Plaketu KGH, Medalju KGH, Diplomu za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u tekućoj godini, Zahvalnicu Generalnom pokrovitelju kongresa, Diplomu za izloženi novi proizvod na našem tržištu, Diplomu za najbolje uređen štand i, od ove godine, proglašava pobednika Nacionalnog studentskog takmičenja Društva za KGH Srbije.

Svečanu dodelu godišnjih priznanja otvorio je prof. Branislav Todorović koji je zamolio dr Milovana Živkovića, predsednika SMEITS-a da kaže par reči pre same dodele.

Priznanja Todorovic Zivkovic

Prof. Branislav Todorović i dr Milovan Živković

 

Odluku o dobitnicima najviših priznanja za dostignuća u struci grejanja, hlađenja i klimatizacije za 2018. godinu doneo je Žiri za priznanja Društva za KGH Srbije koji čine: Živojin Perišić, predsednik, i članovi: Milovan Živković, Marija Todorović, Dragomir Šamšalović i Vladan Galebović, sekretar SMEITS-a. Plakete KGH i Medalje KGH uručio je profesor Branislav Todorović

Najveće priznanje Društva za KGH Srbije - Plaketu KGH dobili su gg. Nebojša Ražić i Milan Ivković.

Plaketa Nebojsa Razic

G. Nebojša Ražić

 

Plaketa Milan Ivkovic

G. Milan Ivković

 

Drugo po značaju priznanje Društva za KGH Srbije - Medalju KGH, dobili su g. Zoran Stojković i gđa Dejana Soldo.

Medalja Zoran Stojkovic

G. Zoran Stojković

 

Medalja Dejana Soldo

Gđa Dejana Soldo

 

Diploma za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u 2018. godini pripala je autorima Milošu Čokiću i Mariji S. Todorović za članak objavljen u broju 4/2018. pod nazivom: „Temeljno energetsko renoviranje tradicionalne seoske kuće u cilju dostizanja statusa kuće nula fosilnih goriva i unapređenja kvaliteta unutrašnje sredine“.

Milos Cokic

G. Miloš Čokić zahvaljuje na priznanju

 

Burgiu Sorrin

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, 
uručio je poklon svom kolegi, Burgiu Sorinu, predsedniku Rumunske asocijacije inženjera za instalacije, 
u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju

 

Zahvalnice su dodeljene preduzeću Elcom Trade, iz Beograda, Generalnom pokrovitelju 49. Međunarodnog kongresa o KGH u znak zahvalnosti za veliku podršku u organizovanju ovogodišnjeg skupa. Preduzeća Grundfos Srbija i Vis Company, dobili su zahvalnice za više od 20 godina neprekidnog učešća na izložbi u okviru Kongresa.

Specijalna diploma za izloženi novi proizvod na našem tržištu dodeljena je preduzeću Nano energija, iz Beograda, za izloženi industrijski evaporativni hladnjak CS-36-VD sa varijabilnom brzinom ventilatora.

Specijalna diploma za najbolje uređen štand dodeljena je preduzeću Vaillant, iz Beograda, za atraktivan način prikazivanja svojih proizvoda – pokretnu izložbu – Road Show.

Danijel Todorović, pobednik Nacionalnog studentskog takmičenja predstavljaće Republiku Srbiju, Društvo za KGH Srbije i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu na REHVA-inom takmičenju koje se maja sledeće godine održava u Bukureštu, u okviru svetskog kongresa CLIMA 2019.

 student

Prof. Bratislav Blagojević uručuje priznanje mladom kolegi
Danijelu Todorović, pobedniku Nacionalnog studentskog takmičenja

 

Kompanija Systemair, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Danijelu Todoroviću u Bukureštu.Kompanija Elcom Trade, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 49. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Mladenu Tomiću, mentoru pobedničkog rada. Kompanija Kim Tec, iz Beograda pobedniku je poklonila tablet.

Trećeg dana Kongresa održan je forum pod naslovom „Završna diskusija sa ciljem pristupa određenim zaključcima relevantnim za oba: IZLOŽEN RAZVOJ HVAC OPREME I REZULTATI Istraživanja i Razvoja predstavljeni u okviru Održanih KONGRESNIH PREZENTACIJA treba da iznese DALjE POTREBE Itraživanja i Razvoja vezane za predstavljene metode, tehnologije, tehnike, standarde i softver koji se koriste u integralnom projektovanju, izgradnji, puštanju u rad, testiranju, praćenju i pametnom radu energetski efikasnih, održivih i zdravih novih zgrada, kao i u temeljno energetski obnovljenim postojećim zgradama. Prisustvo visoko uglednih predstavnika međunarodnih KGH organizacija može omogućiti Forumu da, pored Globalnog Zagraevanja, osvetli i druge tehničke globalne probleme na kojima sistemi HVAC nisu imuni kao što su rizici od terorizma, politički ekstremi, nekontrolisane migracije i imigracije, s ciljem da se umanje teške a nekad i katastrofalne posledice događaja ekstrena“, koji je pripremila i vodila prof. dr Marija Todorović.

Zatvarajući 49. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, prof. dr Branislav Todorović je istakao da je ovaj skup podržalo preko 120 izlagača iz zemlje i sveta na 163 štanda u Sava centru. On je tom prilikom najavio pripremu jubilarnog 50. Kongresa, koji će se održati od 4. do 6. decembra 2019. u Sava centru u Beogradu.


 

 

У циљу промоције струке КГХ међу студентима технике и подршке младим инжењерима у развоју и напредовању у струци КГХ, Друштво за КГХ Србије, сваке године организује Национално студентско такмичење током Међународног конгреса и изложбе о КГХ.

Победник националног студентског такмичења стиче право да представља Републику Србију, односно Друштво за КГХ Србије, на наредном годишњем студентском такмичењу Европске Федерације друштава за КГХ – REHVA. У случају да победник није у могућности да учествује на REHVA-ином такмичењу, другопласирани на националном такмичењу може представљати Друштво за КГХ Србије. Подразумева се поштовање правила и рокова предвиђених студентског такмичења REHVA-е.

Детаљније...


Професор Тодоровић добио Златну плакету СИТС-а

Управни одбор СИТС-а доделио je Златну плакету професору Браниславу Тодоровићу, председнику Друштва за КГХ Србије.

У уторак, 22. маја 2018, свечаност поводом 150. годишњице Савеза инжењера и техничара Србије одржана је у Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду.

 

Плакат на улазу у Свечану салу Грађевинског факултета у Београду

Након уводних речи и поздравних говора изабраних гостију, следио је филм о историјату СИТС-а, након чега су Златне плакете и повеље уручене заслужним организацијама и појединцима. Међу лауреатима био је проф. др Бранислав Тодоровић, председник Друштва за КГХ Србије.

 

Др Игор Марић, проф. Бранислав Тодоровић, др Милован Живковић, проф. др Часлав Лачњевац

Проф. Тодоровић се захвалио на Златној плакети и истакао да је поносан што је председник најактивније чланице СМЕИТС-а и СИТС-а - Друштва за КГХ.

 

Проф. др Бранислав Тодоровић, добитник Златне плакете поводом 150 година СИТС-а

Након свечаности, званице су се задржале у холу факултета уживајући у пријатном разговору и одличном коктелу.

 

Коктел у холу Грађевинског факултета


49. Међународни конгрес и изложба о климатизацији, грејању и хлађењу

Овогодишњи, 49. по реду, конгрес и изложба о КГХ одржавају се на крају године јубилеја Савеза инжењера и техничара Србије. Сретењски орден, додељен СИТС-у за век и по трајања, додељен је свима нама који чинимо ту велику и значајну организацију. Друштво за КГХ Србије је пред још једним јубилејом – следеће године ће организовати 50. конгрес и изложбу. Ти јубилеји су подстрек да овогодишњи конгрес буде посебан по темама, квалитету радова и предавачима из земље и света. Теме су изабране тако да одговарају актуелним захтевима данашњице у свету, а посебно у нашој земљи.


48. Међународни конгрес и изложба о климатизацији, грејању и хлађењу

За прилаз здравим, одрживим и резилијентним зградама, насељима и градовима нула емисије CО2

Београд, Сава центар, 6–8.12.2017.

Четрдесет осми Међународни конгрес о грејању, хлађењу и климатизацији, одржан је од 6. до 8. децембра 2017. У програму је било 94 излагања која је пратило око 800 регистрованих учесника из земље и света. Богату изложбу на преко 150 штандова видело је, између осталих, и преко 300 студената из земље и света који су организовано посетили Машински факултет у Београду, Музеј Николе Тесле и фабрику Соко инжињеринг.

Drustvo_za_KGH

Друштво за КГХ

Идеја о оснивању посебног удружења за ову област технике настала је 1970 године, приликом припрема за организацију семинара о климатизацији високог притиска – што је у то време била технолошка новост која је почела да се примењује и у Европи. Иницијатива је потекла од тадашњег председника СМЕИТС-а проф. др Бранислава Ђаковића, професора Термодинамике на Пољопривредном факултету, и прихваћена је од др Бранислава Тодоровића и других виђенијих стручњака из ове струке.

Детаљније...

kongres

Конгрес и изложба о КГХ

Први стручни скуп у организацији Друштва КГХ реализован је 1970. године у Београду, под називом „Семинар о климатизацији високог притиска и аутоматској регулацији“. Овом скупу присуствовало је преко 120 учесника из целе тадашње Југославије. Одржавање КГХ скупова наставило се и постало традиција, а семинари КГХ временом су прерасли у домаће, а затим и у међународне конгресе који се одржавају сваке године у конгресном Сава центру у Београду.

Детаљније...

site-img30

Часопис "КГХ"

Први број часописа "КГХ" - Климатизација, грејање, хлађење - часописа Друштва за грејање, хлађење и климатизацију Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије - изашао је новембра 1972. године, а акција издавања часописа се наставља и траје без прекида до данас. "КГХ" је тромесечни научно-стручни часопис за климатизацију, грејање и хлађење. У Издавању часописа данас учествује преко 120 суиздавача – фирми из Србије и иностранства.

Детаљније...

site-img30

Билтен

Конгрес организујемо Vebinar kompanije Emerson једанпут годишње, часопис издајемо четири пута, а Билтен објављујемо десетак пута у току године. Билтен је замишљен тако да преноси краткотрајне вести из струке КГХ за које је три месеца између два часописа – дугачак период. Билтен преноси вести и осталих струка којима се баве друштва СМЕИТС-а. У сваком Билтену пишемо о новим производима, о скуповима у организацији СМЕИТС-а, пишемо о новим књигама у нашем издању.

Детаљније...