Чланци пун текст

У Смедереву је у петак, 4. октобра 2019, свечано отворена фабрика „Mayekawa SRB“ која ће производити најсавременије расхладне системе, уређаје и компресоре.

Идеја о зидању фабрике у Смедереву потекла је од г. Шина Маекаве (Shin Maekawa), власника компаније „Mayekawa“ на основу четврт века изврсне сарадње са смедеревским предузећем „Клима“, основаног 1993, овлашћеног дистрибутера и сервисера производа европског огранка ‒ „Mayekawa Europe“. Штавише, г. Маекава је инсистирао да директор нове фирме буде г. Жикица Андрејевић, власник предузећа „Клима“ – и тако је у Смедереву настала нова фабрика која ће, као лидер у свету, сигурно радити у интересу Смедерева и Србије.

Нова фабрика у Смедереву није огранак јапанске компаније, већ у потпуности домаће предузеће, које сада запошљава 38, а након треће фазе имаће 250-300 запослених. Своје производе нова фабрика ће продавати у Европи, Африци и Блиском Истоку.

 

Компанија „Mayekawa“ послује на свим континентима

Први уговор са „Mycom Europe“ потписао је г. Радмило Грковић генерални директор фирме „Фаграм“ из Смедерева давне 1986. године. Након престанка рада „Фаграма“ смедеревска фирма „ЕМ-дип“ је, уз помоћ г. Грковића, наставила да производи посуде под притиском за потребе европског огранка „Mayekawa Europe“. Иста фирма ће и даље производити посуде под притиском за фабрику „Mayekawa SRB“.

Гг. Жикица Андрејевић, Jan Boone и Радмило Грковић

Велику помоћ у избору локације и прибављању свих дозвола Жикица Андрејевић имао је од гђе Јасне Аврамовић, градоначелнице Смедерева, која је била почасни гост на свечаном отварању фабрике.

Г- Жикица Андрејевић водио је обилазак нове фабрике

„Ако су радници задовољни условима рада и примањима – радиће као за себе и имаћемо квалитетну производњу. Тако је у 'Клими', а тако ће бити и у 'Mayekawa SRB', где сам такође директор“, изјавио је г. Андрејевић, непосредно пре свечаног отварања фабрике.

Њ.е. г. Ђунићију Марујами засадио је младицу јапанске трешње

Фабрика је званично отворена сађењем неколико садница јапанске трешње, а затим су званице прешле у ресторан где их је прво поздравио г. Жикица Андрејевић следећим речима.

„Веома смо срећни што сте дошли да увеличате нашу прославу. Посебно бих захвалио његовој екселенцији г. Ђунићију Марујами, амбасадору Јапана и градоначелници др Јасни Аврамовић на великој помоћи у реализацији целог пројекта. Желим да се захвалим и фирмама које су учествовале у изградњи фабрике, гостима из Белгије, Шпаније, Француске, Пољске, Мађарске, Саудијске Арабије, затим нашим крајњим корисницима: хладњачи Monicom из Алексинца, пиварама Carslberg, Челарево, Heineken у Новом Саду и Зајечару, Апатинској пивари, компанији Нектар у Бачкој Паланки и Владичином Хану.

Изузетну захвалност дугујем г. Jan-у Boone-у, извршном директору „Mayekawa Europe“, који је српској стручној јавности познат по изванредним излагањима на Конгресима о КГХ.“

Госте је поздравио и њ.е. г. Марујама изразивши задовољство наставком традиционално добре сарадња двају народа.

Г. Шин Маекава (Shin Maekawa), власник глобалне компаније „Mayekawa“ и
њ.е. г. Марујама били су видно задовољни почетком производње у Смедереву

Свечани ручак украсила је торта у облику нове фабрике.

Текст и слике: СМЕИТС

Правила националног студентског такмичења
у организацији Друштва за КГХ Србије

1. У циљу промоције струке КГХ међу студентима технике и подршке младим инжењерима у развоју и напредовању у струци КГХ, Друштво за КГХ Србије, сваке године организује Национално студентско такмичење током Међународног конгреса и изложбе о КГХ.

2. Победник националног студентског такмичења стиче право да представља Републику Србију, односно Друштво за КГХ Србије, на наредном годишњем студентском такмичењу Европске Федерације друштава за КГХ – REHVA. У случају да победник није у могућности да учествује на REHVA-ином такмичењу, другопласирани на националном такмичењу може представљати Друштво за КГХ Србије. Подразумева се поштовање правила и рокова предвиђених студентског такмичења REHVA-е.

3. Радове за такмичење могу да пријаве студенти основних академских студија и мастер студија са факултета универзитета у Србији на којима се изучавају дисциплине повезане са тематским областима Конгреса о КГХ, заједно са својим менторима.

4. Позив за пријаву студенских радова за такмичење објављује се у Првој информацији и позиву за пријаву радова за Конгрес. Друштво за КГХ Србије истовремено упућује позив и факултетима (катедрама и департманима) на којима се изучавају дисциплине повезане са тематским областима конгреса о КГХ.

5. Такмичарски рад је рад једног или два студента.

6. Такмичарски рад треба да је заснован на одобреном или одбрањеном завршном раду основних академских студија или мастер раду на мастер студијама. Испуњеност тих услова потврђује ментор такмичарског рада приликом пријаве рада.

7. Наслов и садржај такмичарског рада су потпуно слободни у оквиру тематских области.

8. Такмичарски рад треба да буде написан на енглеском језику и може да има највише шест страница стандардног формата рада за Конгрес о КГХ. Уз име аутора обавезно се наводи и име ментора. Такмичарски рад доставља се Координатору такмичења (на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.) најкасније 20 дана пре такмичења.

9. Са једног факултета могу да се пријаве највише два такмичарска рада.

10. Студенти на самом такмичењу излажу постер презентацију рада на формата А1 (вертикално оријентисаном), усмену презентацију рада у трајању до 15 минута (ПП презентација, видео снимак...) и одговарају на питања чланова жирија. Презентације и одговори студената излажу се на енглеском језику. Редослед излагања одређује се жребањем непосредно пре почетка такмичења.

11. Такмичарски радови не штампају се у Зборнику радова конгреса и могу да се презентирају слободно и на другим скуповима. Tакмичарски радови, могу такође да се изложе у Студентском програму на конгресу о КГХ.

12. Такмичењем руководи Координатор такмичења. Координатор се бира из редова активних универзитетских наставника на период од три године. Координатор је члан жирија по функцији. Председник Организационог одбора и Координатор непосредно огранизују такмичење и старају се о његовој регуларности.

13. Студенти наступају пред Жиријем такмичења састављеним од 5 (пет) чланова из редова универзитетских наставника. Са једног факултета може бити само један члан жирија. Ментори такмичарских радова не могу бити чланови жирија. Председника и чланове жирија именује Организациони одбор.

14. Одлука жирија доноси се сагласно следећима критеријумима:

  • ♦ релевантност теме и циљ рада, највише 15 бодова,
  • ♦ техничка изводљивост теме, највише 15 бодова,
  • ♦ коришћене методе у раду, највише 15 бодова,
  • ♦ добијени резултати и анализа, највише 15 бодова,
  • ♦ иновативни карактер рада, највише 15 бодова,
  • ♦ квалитет презентације и знање енглеског језика (усмена презентација и одговори на питања чланова жирија), највише 15 бодова,
  • ♦ садржај и графички дизајн постера, највише 10 бодова.

Сваки члан жирија самостално оцењује радове и потписану бодовну листу доставља председнику жирија. Председник жирија сумира укупни број бодова за сваког кандидата и формира предлог ранг листе. Жири у пуном саставу доноси коначну одлуку и проглашава најбољи рад за победника такмичења.

15. Резултати такмичења саопштавају се свим учесницима по завршетку рада жирија. Сви студенти, учесници такмичења, и њихови факултети добијају Сертификат о учешћу на националном такмичењу.

16. Трошкове пута и боравка победника на REHVA-ином студентском такмичењу обезбеђује један од спонзора конгреса, или СМЕИТС.

17. Победник такмичења свечано се проглашава током свечане вечере конгреса, заједно са спонзором.

Друштво за КГХ Србије

ASHRAE Distinguished Lectureres Program 

ASHRAE-Danube Chapter’s Technology Transfer Committee in cooperation with the Serbian HVAC Society KGH – SMEITS, and Serbian Academy of Engineering Sciences

 

Distinguished Lecturer Seminar

 

NET POSITIVE ENERGY DESIGN


Thursday, November 1, 2018
Civil Engineering Faculty, Ceremonial Hall
Kralјa Aleksandra str. 73, Belgrade
starting from 11.00 a. m.

  

Lecturer 

Rupesh Iyengar
PhD, Services Consultants
Jayanagar, Bengaluru, India


Програм истакнутих предавача ASHRAE-а започет је 1996-97. године са циљем да члановима својих огранака широм света пружи прилику да чују предавања истакнутих чланова ASHRAE-а. Теме предавања су пажљиво одабране и примерене публици у одређеном региону. Програмом руководи Комитет за трансфер технологија огранка.

Комитет за трансфер технологија Дунавског огранка ASHRAE-а, у сарадњи са Друштвом за КГХ Србије, Академијом инжењерских наука Србије, 1. новембра 2018. године у Београд је позвао г. Rupesh-a Iyengar-a, да у Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду одржи семинар NET POSITIVE ENERGY DESIGN

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Програм

11:00–11:15 Introductory Messages: SMEITS, KGH, AINS, ASHRAE - Danube 

11:15–12:00 Net Positive Energy Design

Abstract. A large percentage of most countries‟ energy demand goes to power its buildings. Urbanization will only increase building constructions and in-turn cause an increase in energy demand. Designing buildings, which are self-sustained, is therefore logical and very important. A building that can satisfy its own energy demand by generating the energy it requires is called a Net Zero Energy Building and one that can generate more energy than its needs is a Net Positive Energy Building. Net Positive Designs can help feed energy to the grid thus acting as a mini power plant inside the city. Designing such buildings need innovations in engineering design and architectural approach. The aim is to first reduce the energy demand of the building to the minimum; and then generate that energy at the building. Some of the concepts that can be used are: Using innovative materials for walls, slabs, roofs etc., selecting high performance glazing based on a balance achieved between U-value, SHGC, and VLT, enhanced day-lighting, free air-conditioning, natural ventilation, effective sensors, CFD simulations, an intelligent demand control strategy etc. The key though is to combine such strategies in the right proportions to achieve a workable solution.

12:00–12:20 Coffee break

12:20–12:50 Decentralized Cooling and Ventilation

Abstract. Air conditioning systems are responsible for more than 50% of any typical business building‟s energy demand. The burgeoning growth of cities around the world will only increase this demand in the years to come. Investing, therefore in serious time and money to strategize ways to improve building HVAC systems is the call of the day. Traditional systems use large centralized Air Handling Units (AHUs) to move cool air to building interiors. But the movement of water, which is more effective than air in removing heat owing to its higher heat capacity, could be a better solution. The transition from a conventional all air centralized air conditioning to slab integrated water based radiant cooling systems coupled with decentralized ventilation could be the future of air conditioning. This type of a system could reduce false ceiling heights to minimum and increase floor to floor height by about 20%. The advantage is that, radiant cooling employs high temperature cooling techniques, with chilled water at 15°C to 17°C, to achieve temperature control. This is in contrast with traditional systems which use 6°C to 8°C chilled water.

12:50–13:20 The Art of Cooling and Ventilating spaces using Buoyancy Effect

Abstract. In view of the increased demand for cooling caused by climate change, it becomes imperative that energy efficient HVAC technologies and air distribution strategies are explored. Passive design elements could optimize performances of the building envelope by minimizing heat gains; active system designs involve the judicious selection of efficient HVAC systems. In the context of comfort air-conditioning, buildings are designed for human occupancy where thermal comfort requirements and adequate ventilation is provided at all times. Under Floor Air Distribution (UFAD) systems are increasingly becoming popular owing to their better performance in terms of Indoor Environmental Quality (IEQ) and energy demand. It offers full flexibility in changes to office layout by re-locating the outlets to suit any new workstation layout and has been reported to provide enhanced indoor air quality, energy efficiency and thermal comfort as compared to conventional ceiling supply systems. UFAD systems by virtue of their design have the advantage of moving air in the same direction as the thermal lift in the room. The upward air flow pattern, vertical temperature gradient and warmer supply air temperature are the most important characteristics of this system.

13:20–13:50 The Unstructured and Unsustainable Growth Phenomena of Cities In Developing Countries

Abstract. Cities of developing nations are going to play a major role in defining growth in the quest to match standards of developed nations. Trade, population, geographic size of cities in developing countries and their contribution to global development will only increase in the years to come. Rural settlements or underdeveloped villages are fast converting themselves to smaller towns; smaller towns are converting themselves into small cities and existing small cities are forging themselves into becoming mega cities. This demographic transformation will bring with itself an increased need on resources of land, water, clean air, sanitation, power, transport network and safety in order to survive and grow. It is therefore, imperative that urban planning, use of technology, futuristic vision and control techniques are incorporated to work in collaboration for having success. Present day megacities like Tokyo, Seoul, Beijing, Shanghai, Manila, Jakarta, Mumbai, Delhi, Karachi, Istanbul, Tehran, Moscow, Lagos, Addis Ababa, Nairobi, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Lima, Santiago, Mexico City etc. have their share of problems and negotiating their populations ever growing demands has turned into a herculean task. What we need is an integrated and sustainable design approach towards city planning and building design in the larger context of Smart cities or Green cities. 


Speakers short CV’s

Dr. Rupesh has published more than 10 research papers in top international journals and international conferences in USA, UK, India, Singapore, Switzerland, Philippines, Australia, Czech Republic etc. He has collaborated with ETH, Zurich; NUS, Singapore; Concordia University, Montreal; La Salle University, Manila on various research projects. He is currently a visiting professor at Bharati Vidyapeeth University, Pune and BMS College of Engineering, Bengaluru. He was the chairperson for he conference session on Sustainability and Green Buildings – Construction, Design and Materials during the 10th Healthy Buildings Conference in Brisbane, Australia. He is regularly invited by industry and academia across the globe to give webcasts and lectures on Sustainable Building Design, Energy Efficient MEP Design, Smart Cities, Net Positive Energy Design etc.

Dr. Rupesh currently works for his own MEP and Sustainable Design consulting firm, Services Consultants in Bengaluru and Singapore. He is extensively involved in design projects that require MEP Designs, Sustainable Designs and Net Zero Energy Designs. One of his projects themed “Resilient to Climate Change” won the Green Design Award of Merit at the International Green Building Congress, Singapore. His Net Zero Energy Building Design project “Puma Sustainable Store, Bangalore” won 2 design awards namely The Bry-Air Award and Emerson Cup Award. His company has an experience of 30 years in designing Hotels, Hospitals, Residential Spaces, Office Spaces, Retail and Commercial spaces, Educational Institutions, Airports etc. across Asia.

Dr. Rupesh has been involved with ASHRAE for the last 10 years. He has held several BOG positions at ASHRAE Singapore Chapter and is currently a part of ASHRAE Bangalore Chapter. He was selected as a “Leadership U” participant in YEA and has won the “YEA Award for exceptional service to ASHRAE”. He organised many international events for YEA in the capacity of the YEA Regional Coordinator (YRC) during 2014-2017. He was nominated by ASHRAE to be its Global New Face in 2012, 2013, 2014 and 2015. He has published 2 books titled “Decentralized Approach to High Performance Building Design in Tropics” by SVH Verlag and book chapter–“Asia‟s Cities: Necessity, Challenges and Solutions for Going Smart” by Springer.

Uštede

Дванаести REHVA-ин конгрес CLIMA 2016 одржаће се од 22. до 25. маја 2016. године у Алборгу (Данска) у оквиру кога ће се одржати и студентско такмичење са темом из области КГХ. Студентско такмичење ће се одржати као подршка професионалном развоју струке.

Правила студентског такмичења

1. REHVA сваке године награђује рад (радове) студената из земаља чланица Федерације.

2. Студентски такмичарски рад би требало да буде заснован на завршном раду који се ради за степен bachelor или master или да буде на одговарајућем нивоу (дипломски рад, магистарски рад). Докторске тезе се неће прихватати.

3. Тема сваког студентског такмичарског рада у потпуности је слободна, али треба да буде из области или да буде у вези са областима делатности REHVA-е, то јест да се бави темама као што су квалитет унутрашње средине, енергетски биланс, системи за КГХ, системи у зградама, итд. (У случају било какве недоумице, без оклевања се обратити REHVA-и на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.). Коришћене методе могу да буду експерименталне, аналитичке, нумеричке, пројектантске, итд.

4. Рад може да буде рад једног студента или групе (тима) од два студента.

5. Друштва чланице REHVA-е могу да поднесу највише једну пријаву за такмичење по земљи, у складу са правилима овог такмичења. Пријава треба да се пошаље електронским путем, директно председнику Комисије за образовање, професору Мануелу Гамеироу да Силви на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. уз једну копију коју треба послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Рок за пријем пријава је петак, 16. март 2018. године, до 20.00 часова по средњеевропском времену. Рад мора бити у облику научног рада дужине од највише 6 страна у складу са обрасцем, и мора да садржи следеће податке: Назив рада, име (имена) и институт/факултет студента (студената) са пуном адресом установе и електронском адресом лица за контакт, име ментора (супервизора) и година када је рад прихваћен на домаћем универзитету.

6. Сва документа и презентације морају да буду на енглеском језику и биће саставни део зборника који ће REHVA доставити члановима жирија пре такмичења.

7. Такмичари ће изложити своје радове на студентском такмичењу за време Годишње конференције REHVA-е, у Бриселу, Белгија, од 21. до 23. априла 2018. Студенти ће излагати у недељу, 22. априла 2018. поподне и у понедељак, 23. априла 2018. пре подне и за конференцију припремити:

• усмено излагање свог рада у трајању од 15 минута (максимално 15 слајдова),

• три штампане копије прегледа рада на 6 страница,

• технички постер формата А1 (са вертикалном оријентацијом) који ће бити изложен у конференцијској сали.

8. Жири ће заседати након завршетка излагања и донети своју одлуку. Жири може да изабере највише 3 кандидата за награде.

9. Имена победника ће бити саопштена свим учесницима такмичења након састанка жирија.

10. Победник (победници) ће бити проглашен(и) и примиће награду на завршном заседању конференције REHVA/ATIC, у понедељак, 23. априла 2018. Главни победник ће том приликом изложити свој рад (максимално 15 минута).

Главни победник ће том приликом изложити свој рад (максимално 15 минута).

11. Сви учесници и њихове установе ће добити потврду о учешћу на такмичењу.

12. Путне трошкове и трошкове смештаја учесници ће сносити сами, њихова друштва или удружења чланице или спонзори.

13. Жири студентског такмичења REHVA (RSCJ) има најмање 3 члана. Председника жирија сваке године именује Управни одбор REHVA-е. Остали чланови жирија могу да буду чланови Комисије за образовање REHVA-е, или други стручњаци које предложе друштва чланице и које именује Управни одбор REHVA-е. Из једне земље може да дође највише један члан жирија RSCJ, а у случају већег броја номинација из једне земље, одлуку о избору доноси председник жирија (RSCJ). Рок за достављање номинација за чланове жирија RSCJ канцеларији REHVA-е (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.) електронском поштом јесте 20.00 часова, 15. априла 2016. по средњеевропском времену.

Критеријуми за додељивање награда

Жири ће донети своју одлуку на основу следећих критеријума:

• релевантност и техничка изводљивост (практичност) теме,

• јасно навођење предмета рада,

• адекватност коришћених метода,

• валидност и поузданост постигнутих резултата,

• иновативни карактер спроведеног рада,

• тачност објашњења рада у писаном материјалу и у усменом излагању,

• графички квалитет прегледа (апстракта) и излагања,

• способност кандидата за расправу током дискусије,

• научни садржај и графички квалитет постера.

Сваки члан жирија ће дати списак са кандидатима по реду, од првог до последњег места.

 
Future Architecture Platform

Предвиђено је да пројекат траје две године, али се због великог одзива указује на то да ће створена платформа функционисати за размену идеја и сретање људи и ван оквира задатих планом пројекта. У 2015. години је био расписан отворени позив путем којег је презентована 291 идеја од стране 524 аутора, млађих од 35 година, из 39 земаља. Позиву су се одазвали аутори из, алфабетски, Албаније, Аргентине, Аустрије, Белгије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Чешке, Чилеа, Данске, Доминиканске републике, Естоније, Финске, Француске, Грчке, Холандије, Хрватске, Индије, Италије, Канаде, Кипра и Косова, Луксембурга, Немачке, Перуа, Пољске, Португала, Румуније, Русије, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Словеније, Србије, Шпаније, Швајцарске, Шведске, Тајланда, Турске, Уједињеног краљевства Велике Британије, Украјине.

Друга фаза пројекта је била конференција у Музеју за архитектуру и дизајн у Љубљани (18-20. фебруар 2016) која је омогућила одабраним ауторима да презентују своје идеје и да се упознају са представницима свих институција. За ову прилику је жири сачињен од представника свих институција одабрао 24 идеје, тако што је сваком члану ж

ирија било омогућено да гласа за само две од скоро три стотине идеја, док је публика (посетиоци сајта пројекта на којем остају видљиве све идеје) са преко 9000 гласова изгласала идеју Александре Зарек (Bringing Back the Social into the Cities) која је исто позвана да презентује своју идеју на конференцији. Одабране идеје и аутори који су се представили на конференцији су: Amateur Cities (Amateur Cities), Ана Јеинић (Architecture After the Future), dotlinearchitects (Architecture for Refugees), Land+Civilization Compositions (Architecture of Commons), Esen Gökçe Özdamar, Ahmet Bal, Şermin Şentürk (Bioplarch), Linnea Våglund (Biosynthetic Possessions), Plan Común (Common Places), Aman Iwan (Diktyotopia), Manon Mollard (From Infrastructure to urban Interiors), Guerilla Architects (Guerilla Architects), CNTXT Studio (Landscapes for the Anthropocene), Sodeste (Madrid Urban Stewardship), Tomaž Pipan (New Models of City Life), urbz (No Future), Clement Blanchet (Reconsidering Hope), Miloš Kosec (Ruincarnations), Sara Neves + Filipe Estrela (Self-Constructed Paradigms), Вера Сериаков, Нела Кадић (Skopje. Beyond The Obvious), Something Fantastic (The Future of Architecture), Jack Self (The Ingot), Ања Хумљан (The Urban Yoga), Léopold Lambert (Weaponized Architecture), Lavinia Scaletti (ZIP City: Houseless Not Homeless) и моја идеја, Curating Heritage in Future.

С обзиром на то да институције које учествују на пројекту нису фокусиране искључиво на архитектуру, међу одабраним ауторима има и оних који нису инжењери архитектуре и урбанизма по струци, него промишљају архитектуру из перспективе других дисциплина. Захваљујући томе што у пројекту учествује велики број музеја, одабрана је и моја идеја која се тиче музејске репрезентације архитектуре модернизма и предлога на које се начине такве репрезентације могу побољшати. С обзиром на то да музеји представљају архитектонске објекте који су већ изграђени, материјал кроз који се изложбе „артикулишу“ укључује документарне фотографије малих формата, цртеже архитеката, евентуално неке архивске филмове и ТВ прилоге, интервјуе са ауторима, као и кустоска вођења и разговоре са ауторима. Међутим, оно што изложбе о постојећој архитектури немају, а што сваки пројекат о неизграђеној, будућој архитектури има су визуелне симулације. Оне могу бити од великог значаја за посетиоце јер они изложбу гледају у зградама музеја, тако да немају прилику да виде објекте који су приказани изложбом.

Анализирајући кустоске пројекте који су укључивали обилазак локација о којима се говори на изложбама, дошла сам до неколико предлога како се архитектура може још симулирати за потребе изложби у оквиру којих посетиоци не могу да обиђу конкретне архитектонске објекте. Као најекономичнији предлог показала се стилизована репродукција неког карактеристичног сегмента архитектонског објекта у реалној величини како би посетиоци осетили о којим је размерама реч. Та величина се може приказати кроз линеарне инсталације, фото-тапете или видео пројекције преко целих зидова музеја, док кроз уобичајен изложбени материјал попут фотографија малих димензија, посетилац не може да осети колико је нека зграда велика или како је добро решена унутрашња просторна организација станова у одређеним стамбеним блоковима или од којег је материјала фасада неке зграде која је у времену изградње била најиновативнија, итд.

Све идеје одабране за презентацију на конференцији, а директно се тичу архитектонске праксе, критички су оријентисане на садашње, инвестиционе моделе урбаног планирања. Међу њима посебну пажњу скреће пројекат Amateur Cities који се већ реализује и који даје становницима и архитектима главну реч у одлучивању о развоју града у којем живе, јер се они у ствари најмање имају удела у развоју градова. Пројекти колектива Land+Civilization Compositions усмеравају се на заједницу и у оквиру њих су биле реализоване, између осталог, радионице о гајењу усева за жене избегле из Сирије у Турску. Lavinia Scaletti је разрадила могућност употребе празних пословних простора у Лондону за привремено смештање бескућних лица чија би се социјализација и едукација вршила путем нових технологија. Колектив urbz се не фокусира на будућност, него на неразвијене урбане целине у садашњости, помажући породицама у Индији да саграде себи куће од чврстих и трајних материјала. Све презентације на конференцији, као и предавања гостујућих предавача могу се видети у форми видео снимака.

Скренула бих пажњу и на идеју Occupy Facebook! Davida Tommasa Ferranda, кустоса, критичара и теоретичара архитектуре, који није међу одабраним ауторима, а који се залаже за преобликовање критике архитектуре како би се прилагодила овом времену социјалних мрежа и имала више ефекта. Наставак пројекта Future Architecture Platform обухвата сарадњу одабраних аутора који су се представили у Љубљани и партнерских институција на пројекту, док све послате идеје остају видљиве на сајту пројекта заинтересованима за тему и промишљање будућности архитектуре. Биографија аутора: Соња Јанков (1985) је стекла звање мастер културолога на Факултету политичких наука у Београду, одбранивши тезу Урбанолошка анализа Новог Сада као кандидата за Европску престоницу културе. Стручно се усавршавала на Карловом универзитету у Прагу (2008/2009), волонтирајући на порталу Б92 (2012-2014) и кроз волонтирање и рад у Музеју савремене уметности Војводине (2012-2015). Приредила је и организовала неколико тематских и самосталних изложби у земљи и иностранству, док њене публикације укључују каталоге изложби и пројеката у домену савремене уметности, критичке текстове, веб прилоге, приказе, есеје о урбанологији и историји архитектуре. Ауторка је кустоских пројеката GIF: Visual Practice as Critique i Post-Archive of Contemporary Art. Интересовања: савремена уметност, историја модерне архитектуре и урбанизма у времену пост-транзиције и неолиберализма, музеологија савременог, културно наслеђе, уметничке интервенције у јавним просторима.

Више информација: www.cargocollective.com/sonjajankov