Prioriteti srpske energetike

Prioriteti

“Srbija je sebi kao cilj postavila da do 2020. poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji energije poveća na 27 odsto. Do sada smo mnogo toga uradili, ali je ostalo još mnogo. Važno je i da se umesto gubljenja vremena na fraze i političke parole koje se koriste što u predizborne svrhe, što radi opravdavanja troškova raznih konferencija, treba preći na ozbiljan i koristan rad u ovim oblastima,” naveo je ministar Antić. Vlada Srbije je, naveo je ministar, pitanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija razumela na taj način i napavila neke sigurne korake koji vode u pravom smeru. Antić je podsetio da je Srbija prva država Energetske zajednice koja je usvojila Treći energetski paket, da je uređen zakonodavni okvir za oblast obnovljivih izvora energije, a kao režultat toga da je u kratkom vremenskom roku Srbija dobila 63 megavata instalisane snage (najviše iz mini hidro-elektrana, solarnih elektrana, a manji iz vetroparkova).

“Do kraja ove godine počinje izgradnja velikih vetroparkova sa snagom preko 480 megavata. Novi vetroparkovi, kako je rekao, koji će se na mreži naći već krajem 2018. i početkom 2019. godine. U narednih par nedelja na mrežu će biti priključen i vetropark snage od 6,6 megavata,” najavio je Antić.

Ministar Antić je dodao i da je potencijal biomase u Srbiji oko 3,5 miliona tona ekvivalenta nafte ali da je veoma slabo iskorišćen. Namera Srbije je, nastavio je ministar, da se radi na daljoj uštedi energije, jer je samo tokom 2014. godine Srbija ostvarila uštede od 100.000 tona ekvivalenta nafte.

“Srbija je uvela i instituciju energetskog menadžmenta, sa idejom da se kod velikih potrošača podigne svest o potrebi pravljenja energetskog bilansa. Od ove godine svaka jedinica lokalne samouprave obavezna je da zaposli jednu osobu koji će se baviti samo tim poslom. Uloga te osobe je da kroz prepoznavanje slabih tačaka obezbedi da lokalna samouprava ne baca energiju. Doneli smo čvrsto odluku da nećemo da bacamo energiju,” istakao je Antić. Velike srpske energetske kompanije su, čulo se na skupu, shvatile da treba ulagati sredstva u povećanje energetske efikasnosti, a ministar Antić je naveo primer EPS koji veliku pažnju poklanja smanjenju potrošnje energije u sopstvenim pogonima a uz to je u poslednje tri godine uložio više od 200 miliona evra u izgradnju elektrofiltera u svojim termokapacitetima.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da su svi svesni da rezerve fosilnih goriva na zemlji nisu neiscrpne, a i da svi osećamo posledice klimatskih promena. On je naglasio da je neophodno da se na međunarodnom nivou zajednički deluje, jer klimatske promene se ne zaustavljanju na nacionalnim granicama.

“Energetska tranzicija Energiewende je odgovor Nemačke, a ona nije samo politički projekat, već projekat čiji je cilj da se u budućnosti obezbedi da snabdevanje energijom u Nemačkoj bude održivo i efikasno,” rekao je Ditman. Svaki napredak je, prema njegovim rečima, prvobitno povezan sa investicijama, pa tako i energetska tranzicija zahteva finansijsku, naučnu i ekonomsku k

orist. “Siguran sam da odgovorno, ekološko i održivo snabdevanje energijom nije samo naša dužnost u borbi protiv klimatskih promena, već pruža i ogromne ekonomske mogućnosti,” rekao je ambasador Ditman.

Zamenica ambasadora Holandije u Srbiji Mariel van Mitenburg rekla je da energetska efikanost zahteva više izvora i veću brigu o životnoj sredini i naglasila da je jačanje energetske efikasnosti prioritet holandskog predsedavanja EU. Stalni koordinator UN i predstavnik UNDP u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano ukazala je na aktivnosti svetske organizacije u Srbiji u podršci na polju energetske efikasnosti.