Напредно еколошко пројектовање зграда

Предавања о напредном еколошком пројектовању зграда

Професор Љубомир Јанковић, University of Hertfordshire in United Kingdom

Датум: 27.03.2018. Место: Свечана сала, Грађевински факултет, Универзитет у Београду

Програм:

11:00 – 11:15 Уводне поруке организатора: СМЕИТС, КГХ, АИНС, ИБПСА-Дунав

11:15 – 12:00 Пројектовање, извођење и вредновање темељне енергетске реконструкције (обнове) по усељењу

12:00 – 12:20 Пауза за кафу

12:20 – 13:05 Пројектовање зграда са нулa емисијом угљеника применом метода динамичке симулације – промоција књиге

13:05 – 13:50 Темељна једноставност нуле

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

 

Пројектовање, извођење и вредновање темељне енергетске обнове по усељењу

У овом предавању се описује пројектовање и развој TCosy systema за темељну енергетску реконструкцију која је обављена на две породичне куће у Бирмингену, Велика Британија. Сарадња индустрије и универзитета допринела је развоју пројекта који се може прилагодити различитим зградама и будућим климатским условима, а који је постигнут помоћу вишециљне оптимизације. Процес анализе узима у обзир емисије угљеника и комфор као функције које треба оптимизирати, и примењује више пројектних променљивих, узимајући дискретне вредности у оквиру дефинисаних опсега тих променљивих, и дајући бројне комбинације за један пројекат. На овим комбинацијама су извршене динамичке симулације, а као резултат је добијен простор решења кога претражује генетски алгоритам ради добијања оптималних решења. Након фабричке производње и инсталације овог система на локацији, реконструисане (обновљене) зграде су праћене током периода од 12 месеци и вредноване су њихове енергетске карактеристике и задовољство станара.

Пројектовање зграда са нулa емисијом угљеника применом метода динамичке симулације – промоција књиге

Поред примене фундаменталних принципа који су довели до структуиране методе за пројектовање зграда са нула емсијом угљеника, ово прилично проширено друго издање обухвата нове напредне истраживачке теме. У овој књизи су приказани пројектански радови студената са постдипломског (мастер) програма кога води аутор, и њихове спекулације и претпоставке о пројектовању људске насеобине на Марсу. У књизи су приказане проширене нове студије случаја о зградама са нула емисијом угљеника, укључујући планове из Јапана, Кине, Немачке, Данске и Велике Британије, и читаоцима је дат комплет алатки за напредно пројековање како би их подстакао на сопствено размишљање о пројектовању.

Темељна једноставност нуле

Суштинска једноставност представља сложеност понашања система која произлази из једноставних правила која се налазе дубоко унутар самог система. Нула је “опасна” идеја сингуларности и изузетка од норме, а такође и стање равнотеже између улазних и излазних вредности или добитака и губитака. Разговор истражује да ли би комбинација темељне једноставности и биланса нуле могла да се користи за спонтано имитирање природе. Истражује зграде онакве какве јесу и какве би требало да буду. Почев од вернакуларне архитектуре преиндустријског доба, када су зграде тј. куће биле у складу са природом, у индустријском добу зграде су постале машине које занемарују климатске услове. Темељна једноставност нас сада може повести у правцу пројеката који су ауто-организовани и који искључиво функционишу у складу са природом, али такође и стварају могућности за прављење пројектних ембриона који могу да израсту у потпуне пројекте зграда са максималном ефикасношћу.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 


Проф. др Љубомир Јанковић, дипл. инж., члан IAP, овлашћени (лиценцирани) инжењер, члан CIBSE, члан ASHRAE, је професор напредног пројектовања зграда на Универзитету у Хертфордширу у Великој Британији, где се бави мултидисциплинарним истраживањима и води Лабораторију за нула емисију угљеника. Током своје каријере која траје већ три деценије, радио је на инструменталном мониторингу, динамичким симулацијама и еколошком пројектовању зграда. Дипломирао је на Машинском факултету Универзитета у Београду, а степен доктора наука из машинства стекао је на Универзитету у Бирмингему, овлашћени је инжењер са лиценцом, члан CIBSE, члан ASHRAE и члан Институције за аналитичаре и програмере. www.ljubomirjankovic.com