Отворена фабрика Mayekawa SRB

У Смедереву је у петак, 4. октобра 2019, свечано отворена фабрика „Mayekawa SRB“ која ће производити најсавременије расхладне системе, уређаје и компресоре.

Идеја о зидању фабрике у Смедереву потекла је од г. Шина Маекаве (Shin Maekawa), власника компаније „Mayekawa“ на основу четврт века изврсне сарадње са смедеревским предузећем „Клима“, основаног 1993, овлашћеног дистрибутера и сервисера производа европског огранка ‒ „Mayekawa Europe“. Штавише, г. Маекава је инсистирао да директор нове фирме буде г. Жикица Андрејевић, власник предузећа „Клима“ – и тако је у Смедереву настала нова фабрика која ће, као лидер у свету, сигурно радити у интересу Смедерева и Србије.

Нова фабрика у Смедереву није огранак јапанске компаније, већ у потпуности домаће предузеће, које сада запошљава 38, а након треће фазе имаће 250-300 запослених. Своје производе нова фабрика ће продавати у Европи, Африци и Блиском Истоку.

 

Компанија „Mayekawa“ послује на свим континентима

Први уговор са „Mycom Europe“ потписао је г. Радмило Грковић генерални директор фирме „Фаграм“ из Смедерева давне 1986. године. Након престанка рада „Фаграма“ смедеревска фирма „ЕМ-дип“ је, уз помоћ г. Грковића, наставила да производи посуде под притиском за потребе европског огранка „Mayekawa Europe“. Иста фирма ће и даље производити посуде под притиском за фабрику „Mayekawa SRB“.

Гг. Жикица Андрејевић, Jan Boone и Радмило Грковић

Велику помоћ у избору локације и прибављању свих дозвола Жикица Андрејевић имао је од гђе Јасне Аврамовић, градоначелнице Смедерева, која је била почасни гост на свечаном отварању фабрике.

Г- Жикица Андрејевић водио је обилазак нове фабрике

„Ако су радници задовољни условима рада и примањима – радиће као за себе и имаћемо квалитетну производњу. Тако је у 'Клими', а тако ће бити и у 'Mayekawa SRB', где сам такође директор“, изјавио је г. Андрејевић, непосредно пре свечаног отварања фабрике.

Њ.е. г. Ђунићију Марујами засадио је младицу јапанске трешње

Фабрика је званично отворена сађењем неколико садница јапанске трешње, а затим су званице прешле у ресторан где их је прво поздравио г. Жикица Андрејевић следећим речима.

„Веома смо срећни што сте дошли да увеличате нашу прославу. Посебно бих захвалио његовој екселенцији г. Ђунићију Марујами, амбасадору Јапана и градоначелници др Јасни Аврамовић на великој помоћи у реализацији целог пројекта. Желим да се захвалим и фирмама које су учествовале у изградњи фабрике, гостима из Белгије, Шпаније, Француске, Пољске, Мађарске, Саудијске Арабије, затим нашим крајњим корисницима: хладњачи Monicom из Алексинца, пиварама Carslberg, Челарево, Heineken у Новом Саду и Зајечару, Апатинској пивари, компанији Нектар у Бачкој Паланки и Владичином Хану.

Изузетну захвалност дугујем г. Jan-у Boone-у, извршном директору „Mayekawa Europe“, који је српској стручној јавности познат по изванредним излагањима на Конгресима о КГХ.“

Госте је поздравио и њ.е. г. Марујама изразивши задовољство наставком традиционално добре сарадња двају народа.

Г. Шин Маекава (Shin Maekawa), власник глобалне компаније „Mayekawa“ и
њ.е. г. Марујама били су видно задовољни почетком производње у Смедереву

Свечани ручак украсила је торта у облику нове фабрике.

Текст и слике: СМЕИТС